marți, 23 decembrie 2014

Craciunul, un cocktail plin de evenimente.



"Vine Craciunul ! V-ati facut o rezervare la spital deja? Caci sigur mancati iar tot ce prindeti"
O singura zi ne mai desparte de Craciun ! Sarbatoare mare,cea mai mare.Frumoasa,incarcata de cadouri,bucurie, si...mancare.Multa mancare.Poate prea multa.Altfel spus, saracul sistem digestiv va tresari cu fiecare bucata in plus. Datorita proprietarului cavitatii bucale, aceasta isi va largi teritoriul, intinzandu-se inspre infinit, si mai departe ! Ficatul va deveni un acrobat, pus in fata celui mai feroce public de pana acum. El va trebui sa faca fata tobei, carnii de porc si dulciurilor, in cantitati industriale.

In zilele astea constati in ce fel isi desfasoara cei din jur viata.Iti vine sa crezi ca acei oameni nu mananca nimic tot anul si  isi scot parleala tocmai acum.Te uiti la ei si iti vine sa le spui:" bai nene,de cand n-ai mai aruncat ceva-n stomac?”
Ti-ar raspunde,dar e mult prea ocupat sa manance carnati,tinand intr-o mana paharul de vin(unul dintre zecile pe care urmeaza a le servi) si in cealalta,furculita "garnisita" cu salata de boeuf.
Ochii ii sunt atintiti asupra fripturii, langa care e asezat platoul cu cartabos, branzetur, masline, si diferite mezeluri. Intr-un final apare si purcelul de lapte.Cu toate astea, gandindu-ne si la sanatatea noastra, caci doar pentru ea ne zbatem de zor la masa de craciun, acel purcelus va avea asupra lui un mar.Crud, rosu, mai ca-ti face cu ochiul.Noroc ca ti-ai schimbat privirea in momentul ala asupra sarmalelor. Cine stie ce s-ar fi intamplat daca alegeai marul? Ar fi fost o ofensa asupra bucataresei. Asta e si motivul pentru care indopam de sarbatori.Femeile alea s-au ostenit toata saptamana, au jonglat cu carnatii prin bucatarie, au batut carnea aia precum ar fi dat in propriul sot prins cu o alta femeie, s-au straduit din rasputeri sa ne faca noua o masa festiva, si noi sa le refuzam? E imposibil. Nu ne sta in caracter. Drept vorbind, asta e si spiritul Craciunului: sa fim mai buni, mai milostivi, sa intelegem nevoile altora.Ne sacrificam pentru binele lor. Asta e, uitam de noi.
Nu trece mult,maxim o zi si se pleaca mai apoi intr-un scurt concediu pana la spital.Daca unii isi petrec sarbatorile prin Poiana Brasov, altii prin strainatate, iar unii pe litoral,chiar si de Craciun.Sunt genul ala de oameni care tin neaparat sa ajunga la mare intr-un an, dar care nu au mai prins oferta all inclusive, pe timpul verii.
In fine,concediul neplanificat la spital implica cateva activitati cu hamesitilor care au avut pica pe mancare, intrebandu-se cum au ajuns acolo.Pai,fratele meu,ce ti-a facut mancarea aia?? Chiar trebuia sa o mananci pe toata?
Apogeul acestui este prezenta stimabilului domn, doctorul Bacalbasa care ne explica cum de s-a ajuns aici.Nu-i ca si nu nu am fi stiut deja,dar foloseste el cuvintele alea mai rafinate,domne’ !
 El face parte din patrulaterul personalitatilor romanesti din perioada Craciunului, alaturi de Stefan Banica Junior, Fuego si Stefan Hrusca. Cele patru elemente necesare pentru o sarbatoare deosebita.

De asemenea, sa nu uitam de ei, de uratori.Cum ar fi Craciunul fara vestitii colindatori? Ei sunt motivul principal pentru care luminile se sting in sate mai devreme de ora 18:00. Cum se-aude prima voce, brusc casele devin pustii. Incepe sminteala generala, iar copiii, de cele mai multe ori, risca sa fie ascunsi sub pat, cu banda adeziva pusa la gura, ei fiind predisponibili sa faca galagie. Ar fi pacat ca micutii astia sa strice tot camuflajul. Ech, totul e facut in spiritul Craciunului.
Cete de colindatori, copii cu varsta intre 6-16 ani, in grupuri de cate 3-4, inarmati cu plamani de fier si o rabdare ce nici la avocati nu vezi. Planul lor este simplu. Intram, trezim, cantam, luam banii si plecam. Daca persoana nu da bani, clar a doua oara nu mai vin. Si mai sunt si acei colindatori „speciali”. Acest specimen este des intalnit prin cartierele unde isi au domiciliul asa zisii „rromi”. Dupa ce au speriat si au trezit mai bine de jumatate de oras, se retrag incet in barlog, impartind frateste prada. Acesta este un Craciun romanesc. Prea bun, prea ca la tara. Saptamana in care romanul uita de criza, incarca masa cu mancare, vin, toate bunatatile de care se plange ca nu le are.
 Toata lumea este cea mai buna gazda.Se rade, se bea,  este o armonie frumoasa printre care apar planurile pentru anul ce urmeaza.
Epica si neuitata fraza „Anul acesta o sa fie diferit, o sa las toate prostiile deoparte si voi deveni o persoana mai buna”  Nici tu nu te crezi, dar continui sa te minti, exact ca un parlamentar in prag de campanie electorala.

Urmeaza apoi trecerea dintre ani care are un efect identic,dar lumea pare mai fericita,usor "incalzita" si cu cateva grade in plus in sange.
Dar pana atunci sa ne bucuram de frumosul si infometatul Craciun ! Sarbatori fericite si mai usor cu excesele !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu